Logotyp
Logotyp
Sök

Energiskatt

Energiskatt

Från och med 1 januari 2018 betalar du som konsument energiskatten genom din elnätsfaktura. Det är ditt elnätsföretag som fakturerar energiskatt och som sedan redovisar och betalar pengarna vidare till Skatteverket.

 

Energiskatten är en fast kostnad som tas ut för varje enskild kilowattimme el som du har använt. Det är alltså inte en procentuell andel av dina kostnader som det är för moms eller inkomstskatt. Det innebär att du kan minska dina kostnader för energiskatt genom att använda mindre el.

Energiskatten från och med 1 januari 2023 ligger på 49,0 per kWh (inklusive moms). Denna skattesats gäller för de flesta kunder i Sverige. Ljusdals kommun tillhör en av de kommuner som har en reducerad energiskatt. För konsumenter med reducerad energiskatt motsvarar energiskatten 37,0 öre per kWh (inklusive moms) under 2023.


Tillverkande industri betalar 0,6 öre/kWh i energiskatt.

Från och med 1 januari 2017 är vi som elnätsföretag skyldig att fakturera full energiskatt för den förbrukning som är i tillverkningsprocessen.
Företag med tillverkande verksamhet kan sedan hos Skatteverket ansöka om återbetalning av energiskatt ned till 0,6 öre/kWh.

Kontakta Skatteverket för mer information om din deklaration och om återbetalning av energiskatt.

Information från: Ljusdal Elnät AB

Ljusdal Energi
Björkhamrevägen 2 A

827 35 Ljusdal
info@ljusdalenergi.se