Logotyp
Logotyp
Sök

Missfärgat vatten

Har du missfärgat vatten i din kran så är det några saker du behöver checka av innan du felanmäler ditt ärende till oss. Kom ihåg att alltid kolla eventuella Driftstörningar innan du felanmäler ditt ärende.

Bor du i lägenhet så kontaktar du i första hand din hyresvärd eller din vaktmästare
Bor du i villa och ska göra en felanmälan om störning i vattenförsörjningen, gå då igenom dessa steg först:

  • Har dina grannar samma problem?
  • Det är endast ett ärende gällande kallvatten som ska felanmälas som störning i vattenförsörjningen (om det gäller varmvattnet är det fastighetsägarens sak)
  • Hur ser vattnet ut? (missfärgat, grusigt, grumligt, vitt)

Missfärgat vatten

Ibland kan det hända att ditt vatten har ett annorlunda utseende än vad du är van vid. Nedan hittar du några av de vanligaste orsakerna och hur du kan åtgärda själv.

Om problemet kvarstår kan du Felanmäla detta till oss.

Vattnet är gult/brunt
Ledningsnätet består delvis av järnrör och ibland bildas det rost i ledningarna som kan lossa, särskilt i samband med vattenläckor. Oftast räcker det med att öppna kranen och spola ur ordentligt till vattnet blir klart. Låt vattnet rinna i 10–15 min, är det fortfarande inte klart kan du göra en Felanmälan.

Vattnet är vitt/gråvitt
Det finns troligen luft i vattnet. Luften har kommit in i ledningen vid något ledningsarbete. Om vattnet får stå på en stund försvinner luften. Detta är helt ofarligt.

Vattnet är grönaktigt
Om du har fjärrvärme är det förmodligen hål på värmeväxlaren. Värmeväxlarvattnet är färgat grönt just för att detta skall synas. Om vattnet är grönt behöver du göra en Felanmälan.

Vattnet är grumligt/partiklar
Antagligen har vi gjort något jobb eller lagat en vattenläcka i ditt område. Har vattnet varit brutet till din fastighet på grund av att vi lagat en läcka så kan det vid påsläpp igen medföra att det lossnar lite beläggningar från ledningsnätet. Detta är inget farligt men spola kraftigt i samtliga kranar tills dess att vattnet är klart igen. Om det inte hjälper så gör du en Felanmälan.

Kalkutfällning från vattnet
Kan ibland medföra att silar till kranar sätts igen. Gör i så fall rent med avkalkningsmedel. Viss förbättring kan erhållas om man har möjlighet att sänka temperaturen i varmvattenberedaren till 65 grader (OBS! Inte lägre på grund av risk för legionellabakterier).

Ljusdal Energi
Björkhamrevägen 2 A

827 35 Ljusdal
info@ljusdalenergi.se