Logotyp
Logotyp
Sök

Matavfallspåsar

Ditt matavfall lägger du i en brun papperspåse som du får av oss på Ljusdal Energi. Påsen bryts ner tillsammans med matavfallet i rötningsprocessen och blir till biogas. Den är tillverkad av vattenavvisande papper och har en stark botten med stor limyta, vilket gör den fukttålig och hållbar.

Tillsammans med bruna påsar får du även en påshållare av oss som hjälper till att hålla påsen ventilerad. Du bör byta påse 2-3 ggr i veckan för att den ska vara fräsch.

Några tips

Under sommarmånaderna är det viktigt att försluta matavfallspåsen väl för att minska risken att lukt sprids från det bruna kärlet då det är varmt ute. Rulla då först ihop matavfallspåsen och dra sedan en ny, oanvänd brun påse över. Matavfallet blir då väl förpackat och risken för luktspridning minskar.

Många butiker har börjat med bruna papperspåsar till frukt och grönsaker. Många av dessa påsar är inte anpassad för matavfallshantering. De blöta matresterna förstör helt enkelt botten på påsen och du riskerar att tappa ut ditt matavfall när du ska slänga dessa i ditt bruna kärl.

Använd inte biologiskt nedbrytbara plastpåsar

Den biologiskt nedbrytbara plastpåsen har tendens att snabbt bli populär i hushållen. Vårt matavfall i Ljusdal blir till biogas och biogödsel. Bioplastpåsarna bryts inte ner i biogasproduktionens syrefria miljö. Att kunna tillverka biogas av matavfallet ger ett mycket högre värde än att det komposteras. Det material som blir kvar efter biogasproduktionen blir biogödsel till lantbruket. Använd istället tidningspapper för att suga upp vätan av blött matavfall.

Vart hämtas nya matavfallspåsar?

Om du har slut på matavfallspåsar finns det buntar med nya påsar att hämta på Björkhamre, Åkerslund eller på följande ställen:

  • Återvinningsstationerna i Järvsö socken (Järvsö, Nybo och Nor)
  • Återvinningsstationerna i Ljusdal (Stora Coop, ICA Gärdeåsen och ICA Matpunkten)
  • Vid "miljöboden" i Ramsjö samt vid återvinningsstationerna i Tallåsen, Letsbo och Hennan
  • Vid Brandstationen i Kårböle
  • Återvinningsstationen i Los
  • Återvinningsstationerna i Färila (ICA Delins och Korskrogen)

Ljusdal Energi
Björkhamrevägen 2 A

827 35 Ljusdal
info@ljusdalenergi.se